Wat?

De nienofske straffe kaffee is een koffielikeur met een alcoholpercentage van 19% vol. In deze karaktervolle likeur proeft u de geschiedenis van de eeuwenoude Ninoofse kaffeegieters. Deze is gemaakt door en voor de Ninovieters.

Waar te koop?

Bezoek één van de winkels waar wij onze Nienofske Straffe Kaffee aanbieden of drink een lekkere “zjat” bij één van onze verdeelpunten.

Hoe klaar te maken?

Verweirm de straffe kaffee in een penneken op au komfeur tot 60 groëden, tees es appepree tot ast begintj te doempen. Ge kentj au gelas euk opweirmen in de microgolf. Afweirken gebeert me kreim fresj en ewadde sjokkelatte pellekes.

Verwarm de straffe kaffee in een pan op het vuur tot 60 graden, dat is tot er damp komt. U kunt uw glas ook opwarmen in de microgolf. Afwerken gebeurt met slagroom en een beetje chocolade schilfertjes.

Nienovieters kaffeegieters

Den baunoom Kaffeegieters es oën de Nienovieters gegeven deer de meensjken die op beevoeërt ginken noër Halle. De meensjken van ’t zooëdje van oons provinsje ginken va gewoenjte no de “zwette Maddona” van Halle beevoërden. Zelfs vanooëtj de West-Vlonjeren, kwoompen ze mee massa’s, veraul tein in de maumondj. De beevoërders onj dus dikkes au ghieël wa kilometers in de bieën as ze Nienof deerkwoompen en ze paktegen hier geir’n ewa rest om op eel’n effen te kommen. De Nienovieters stoeken de mau ooëtj om te teunen dat doeë goeie kaffee koest gedronken weir’n. Op ’t Keirkplauin stond mee Sinksen de Sinksenkeirmes, en de beevoeërders passeerdegen al oons Keirk. Doeë woeëren in dieën’n tauidj nog zeven kafees op ’t Keirkplauin en eel’n terraskes zoten boesjevol. D’r was altauidj kaffee te verkrauigen; moeër euk in d’hooëzj’n skonken de meensjken geire kaffee om de beevoërders a wa korozje te geven.

De bijnaam kaffeegieters is aan de Ninovieters gegeven door de mensen die te bedevaart gingen naar Halle. De mensen van het zuiden van onze provincie gingen van gewoonte te bedevaart naar de “zwarte Maddona” van Halle. Zelfs vanuit West-Vlaanderen kwamen ze met massa’s, vooral in de meimaand. Zij hadden dus dikwijls al heel wat kilometers in de benen als ze in Ninove bereikten, ze namen hier graag wat rust om terug op adem te komen. De Ninovieters staken de handen uit de mouwen om te tonen dat er hier goede koffie kon gedronken worden. Op het kerkplein stond met Pinksteren de Pinksterenkermis, de bedevaarders kwamen langs onze kerk. Er waren in die tijd nog zeven cafés op het kerkplein en hun terrassen zaten volledig vol. Er was altijd koffie te verkrijgen; maar ook in de huizen schonken de mensen graag koffie uit om de bedevaardgangers moed te geven.